VerlopenScreen-It: digitale expressie

App’s en digital art
digitale inspiratie voor media toepassingen

Naar aanleiding van de tentoonstelling Screen It, ontwikkelde Bazarts een educatief luik. Screen-it is een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars die zich verdiept hebben in de scherm-cultuur. Bij de vertaling van ‘screen’ vind je vele betekenissen: scherm, projectiedoek, film, doek van een bioscoop, vertonen, verfilmen, op het doek brengen.

Wij hebben ze allemaal bestudeerd en gekeken hoe we leuke inspiratie kunnen bedenken bij deze ‘nieuwe’ kunstenaars. Een mengelmoes aan inspiratie op het vlak van media.

App’s

Welke apps zijn gemakkelijk bruikbaar als de leerlingen over een tablet of smartphone beschikken. Zijn er ook nog websites die we kunnen gebruiken? Dit allemaal in functie van de kunstenaars die in de tentoonstelling worden gepresenteerd. Samen met ons kan je de app’s installeren, uittesten en proberen.

begrippen

Old school, hoe maakten ze vroeger projecties, hoe doen we dat dezer dagen? Weet iedereen wel wie de projector heeft uitgevonden, wat een videorecorder is, hoe de tv is geëvalueerd… Waarom zijn kunstwerken van Nam June Paik zo belangrijk voor de kunstgeschiedenis, terwijl ze nu echt oubollig lijken.

New school, wat kunnen wij met onze smartphone wel allemaal doen? Hoe verwerken we Netflix in een kunstwerk. Waarom is Molla Soda zo ontzettend bekend op Instagram? Is Istagram kunst???

Vragen voor discussies, argumenten en wist je datjes om een beter beeld te krijgen in dit digitale tijdperk en de kunst van Screen it!

post-popart-kunstenaars

De nieuwe generatie – digital natives – kiest voor virtuele werelden en augmented reality; ze swipen en tappen er op los met hun smartphones en games. Kunstenaars als Tom Galle en Dries de Poorter zullen vlotjes aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen met thema’s als Netflix, Instagram en games.

Daartegenover staan de digitale immigranten: volwassenen die leren omgaan met media en gebruikmaken van video en camera. Hoe blijven we toch up to date, wat moeten we weten om mee te zijn en de leerlingen te inspireren? Zijn we de digitale immigranten of natives?

Wat neem je mee?

Nieuwe digitale input voor digitale expressie bij je leerlingen. Deze vorming lijkt op digitaal creatief tijdens de les PO, maar het zijn allemaal nieuwe en andere toepassingen dan de voorbije jaren. Het kan ook dienen voor leerkrachten PAV, informatica, Nederlands, godsdienst… die net iets verder willen gaan en mee willen surfen op de deze digitale golf!

Inbegrepen: een zelfgemaakte lunch, tussendoortjes, koffie, thee en water.

Doelgroep: secundair onderwijs, buitengewoon secundair onderwijs

  • 21/10/2019
    09:00 - 15:30

locatie  

Telefoon locatie 011 75 61 69

Locatie website:

Adres
Lummense Kiezel 68 B, Hasselt, 3510, Belgium

Beschrijving: